Zonnepanelen

Afmetingen zonnepanelen: Alles over formaat en oppervlakte

Bij Utrechtse Zonnepanelen (UZP) vinden we het belangrijk dat u precies weet hoeveel zonnepanelen op uw dak passen. De afmetingen van zonnepanelen kunnen variëren, hoewel de meeste maten vrij dicht bij elkaar liggen. Er zijn echter nog steeds verschillen in oppervlakte per paneel.

Benieuwd hoeveel zonnepanelen op uw dak passen? Vraag een offerte bij ons aan. Dan rekenen wij het voor u uit.

Wat zijn de afmetingen en het gewicht van zonnepanelen? Er zijn verschillende soorten en maten zonnepanelen beschikbaar. Sinds 2010 is het investeren in zonnepanelen erg aantrekkelijk geworden door de dalende prijzen en hoge rendementen. Zonnepanelen hebben zich ook qua afmetingen ontwikkeld, variërend van polykristallijn en monokristallijn tot dunne film panelen. De standaard poly- en monokristallijne panelen zijn meestal ongeveer 1,65 meter bij 1 meter groot, terwijl grotere panelen vaak rond de 1,95 meter bij 1 meter liggen.

Bij UZP werken we vooral met deze standaard afmetingen:

  • Meter: 1,71 x 1,13 m
  • Centimeter: 170,8 x 113,4 cm
  • Millimeter: 1708 x 1134 mm

Oppervlakte per paneel Nu u de afmetingen kent, kunt u berekenen hoeveel ruimte één paneel inneemt op uw dak: Oppervlakte = lengte (l) x breedte (b) In ons geval is de oppervlakte van een standaard 410Wp zonnepaneel 1,94 m².

Gewicht van een zonnepaneel Onze zonnepanelen wegen 20 kg per paneel. Over het algemeen zijn daken die in goede staat verkeren en voldoen aan de bouwvoorschriften, bestand tegen het gewicht van een zonnepaneleninstallatie.

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak? Om het aantal zonnepanelen te berekenen dat op uw dak past, kijken we naar de lengte en breedte van het dak en de grootte van de panelen. Objecten zoals ventilatiepijpjes of airco-units kunnen echter invloed hebben op de beschikbare ruimte en schaduwval, wat het aantal plaatsbare panelen kan beïnvloeden.

Gemiddelde oppervlakte van een zonnepaneleninstallatie Een gemiddelde installatie bestaat uit 12 zonnepanelen, die ongeveer 23,24 m² innemen. De precieze opstelling hangt af van de configuratie en de plaatsing van de panelen.

Wat is de beste afmeting van zonnepanelen? Groter betekent niet altijd beter. Het is belangrijk om niet alleen naar de afmeting, maar ook naar het vermogen in Wattpiek (Wp) en de prijs per paneel te kijken. Wij bij UZP zorgen ervoor dat u een offerte krijgt die het beste past bij uw situatie, inclusief een dakplan en een rendementsvoorspelling.

Geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag vrijblijvende offerte een aan bij Utrechtse Zonnepanelen.